25. syyskuuta 2011

Kohti kisoja

Moikka!

Muutamat on kyseli sillon ennen kun tänne Lontooseen muutin että mikä se koulu, valmennus, treenaus ja kisat on mistä puhuin aina välillä, et mitä mä harrastan kun oon kisoihin menossa yms. No nyt ois sit luvassa vähän selvennystä siihen ja muutenki valmennuskuulumisia :)

En nyt täs kauheen pitkästi rupee selittämään tätä, mut vähän selvennän. Elikkä mut valittiin siis viime tammikuussa edustamaan Suomea ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin, World skillseihin lajiin Muoti ja vaatetus. Nämä kisat pidetään parin viikon päästä, lokakuun alussa täällä Lontoossa Excell hallissa. Kyseessä on siis tosi isot ammattitaito kilpailut, missä on edustajia erimaisat eri lajeissa, siellä on kaikkea hiusmuotoilusta autoasentajiin ja muurareista kokkeihin. Ja näihin kisoihin oon nyt siis treenaannu siitä tammikuun karsintakilpailusta lähtien, meilkeinpä koko kesänkin :) Nyt kun tulin tänne vähän tälleen etuajassa niin mulla on ollu aikalailla huilaustaukoa tosta treenaamisesta, mutta oon mä täälläkin jotain vähän treenannu, mitä oon vaan pystynyt.


Mun laji koskee siis vaatteita, niitten ompelemista ja suunnittelua. Me saatiin alustava kisatehtävä tossa kesäkuussa ja tosta versiosta mikä nyt tiedetään niin se muuttuu juuri ennen kisoja sit 30 %. Kisapäiviä on tuolla neljä, sitä ennen on yhtenä iltana avajaiset ja sen jälkeen yhtenä iltana päättäjäiset. Meijän lajissa on kisaajia 18 ja jokainen siis eri puolilta maailmaa, edustamassa omaa maataan.


Meijän kisatehtävään kuuluu kaks vaatekappaletta ja yks koristelu. Tehdään jakku, joka on sama joka kilpailijalla. Meille tulee siihen kaavat valmiiksi ja meidän täytyy tehdä jakku niiden mukaisesti, mahdollisimman hyvin ja silleen että mittat kaavaan nähden pysyy samana. Sit toinen tuote mikä valmistetaan on hame, jonka jokainen suunnittelee itse mukaillen teemaa "Oscar gaalan punainen matto". Eli hameen tulee olee semmoinen että se sopii jakkuun ja että sitä asua voisi sitten käyttää punaisella matolla. Lopuksi vikana tehtävänä meillä on vielä suunnitella ja toteuttaa koriste jakkuun, joka sitten yhteinäistää tämän hameeseen.

Meille on annettu kankaat jo valmiiksi että niihin ei päästä vaikuttamaan muuten kun että voidaan päättää mitä niistä käytämme. Hameessa ja koristeessa on takoitus käyttää mahdollisimman paljon erikoistekniikoita ja semmoisia elementtejä jotka tekevät siitä hienon ja vaikean tehdä. Tarkoitus olisi tehdä haute couturea.


Tässä näytteet niistä kankaista mitkä meille on annettu käyttöön.

Oon harjoitellut erilaisia versioita hameesta ja koristeista, mutten vielä ole ihan sata varma että mitä teen. Tietenkin suunta on päätetty ja vain jotain yksityiskohtia muuteetaan, koska mitään radikaalia, semmoista mitä en ole ennen tehnyt ei voida enää tässä vaiheessa laittaa. Lopulliseen malliin vaikuttaa sitten se että minkälaiset muutokset tehtävään tulee sitten ennen kisoja.


Fiilikset on nyt aika erikoiset. Enää oikeestaan viikko siihen ku oon meijän maajoukkuelaisten kanssa kisapaikan lähellä olevassa hotellissa ja kisoihin on muutama päivä.. Tää oli semmonen asia mitä joskus unelmoin, ja aattelin et en todellakaan tuu sitä saavuttamaan koska en oo todellakaan tarpeeks hyvä, mut sit yllätykseskseni toisin kävi. On ollu tosi rankkaa olla tässä valmennuksessa, mutta sit toisaalta myös ihan todella palkitsevaakin. Oon oppinu ihan mielettömästi uutta, mitä en normi amis ajalla ehitty opettaa.

Mitään tavoitteita en oo uskaltanu ittelleni tonne kisoihin laittaa, koska vastutajista ja heidän tasostaan ei voi tietää yhtään. Toivon vain että saisin tehtyä kisatehtävän sillä tavalla että oisin siihen itse tyytyväinen, ja se onkin kova tavoite se! :D

Toivottavasti tää vähän selvensi ja sit tuolta World skills -tagin alta löytyy aikasempia tekstejä jotka oon kirjottanu tsätä aiheesta ni uudemman lukijat vois tsekata vaikka sen :)

Laitan huomenna tulemaan kysymyspostauksen, missä voi sit kysellä jos on tähän asiaan liittyen vielä jotain tai ihan mihin vaan :) Ajastelen niihin vastaukset sitten näitten mun kisojen ajaksi :)

-Juulia

3 kommenttia:

 1. Moi!

  Ihanaa kun postailet sieltä Lontoosta, ihan mahtavaa että oot siellä! :)

  Yritin kommailla tohon edelliseen postaukseen, että mulla on noi samat H&M baltsut :)

  Täällä Suomessa alkaa olla jo aika kylmä, syksy on tullut jo... Onneks mulla on menolippu muualle!

  Hei paljon onnea kisoihin ja kaikkee hyvää! :)

  -Minttu

  VastaaPoista
 2. kuulostaa upeelta! :) onnea sulle jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
 3. Minttu, ne on tällähetkellä varmaan mun lemppari ballerinat! :D haluisin samat vielä mustanakin :) joo oon kuullu, että on satanu aika paljon :s On sillee ironista ettei täällä oo satanu tätä päivää lukuunottamatta vielä ollenkaa ja kaikki varotteli mua siitä että sataa joka päivä enne ku tänne tulin :D Kiitos paljon :) Ja kiva kun kommentoit!

  Milla, kiitos paljon :) sitä tarttetaan :D

  VastaaPoista